Čemu je služila Hajncova dilema Lorensa Kolberga?
Čemu je služila Hajncova dilema Lorensa Kolberga?

Video: Čemu je služila Hajncova dilema Lorensa Kolberga?

Video: Čemu je služila Hajncova dilema Lorensa Kolberga?
Video: [KDO VAM LAŽE] 03.03.2022 Nova24TV Kdo vam laže: O lažeh v času koronavirusa 2024, Marš
Anonim

The svrha of the Heinz Dilemma je da se identifikuje u kojoj fazi moralni razvoj u kojem se pojedinac trenutno nalazi. Ovo se zaključuje na osnovu vrste obrazloženja koje se koristi u opravdavanju nečijeg uvjerenja o tome zašto Heinz trebao ili nije trebao ukrasti lijek svojoj ženi.

Osim toga, zašto je Lawrence Kohlberg predstavio djeci Hajncovu dilemu?

To the Heinz dilema , the dijete obično to kaže Heinz je bio pogrešno je ukrasti drogu jer je "protiv zakona" ili "loše je krasti", kao da je ovo bili sve tamo bili na to. Kohlberg naziva fazu 1 razmišljanje "prekonvencionalnim" jer djeca to rade još ne govore kao članovi društva.

Osim toga, ko je došao na Heinzovu dilemu? Lawrence Kohlberg

Od toga, koja je Kolbergova dilema?

Heinz dilema je često korišten primjer na mnogim časovima etike i morala. Jedna dobro poznata verzija dilema , korišten u Lawrence Kohlberg Njegove faze moralnog razvoja, navodi se na sljedeći način: Žena je bila na samrti. Postojao je jedan lijek za koji su doktori mislili da bi je mogao spasiti.

Zašto je Kolbergova teorija važna?

Kohlbergova teorija moralnog razvoja Moralni razvoj je an bitan deo procesa socijalizacije. Izraz se odnosi na način na koji ljudi uče šta društvo smatra „dobrim“i „lošim“, što jeste bitan za nesmetano funkcionisanje društva.

Preporučuje se: